Begroting 2021-2024
portal

Paragrafen

3. Onderhoud kapitaalgoederen

Beleidsnota: Gemeentelijk rioleringsplan: Water stroomt (verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan+ of vGRP+)
Van 2016 t/m 2020 is Water stroomt van kracht. In de Wet Milieubeheer is geregeld dat de gemeenteraad een GRP telkens voor een daarbij vast te stellen periode vaststelt. Het is een beleidsmatig en financieel document over de gemeentelijke watertaken en een hulpmiddel om goede beleidsafwegingen te maken op het terrein van de watertaken in relatie tot de bescherming van de bodem- en waterkwaliteit. De zorg voor water en riolering is een voortdurend proces dat door ontwikkelingen in de tijd moet worden aangepast.
Volgens de huidige wetgeving, vastgelegd in de Waterwet en de wet Milieubeheer, is er voor de gemeente sprake van drie zorgplichten:

  • de zorgplicht voor de inzameling en het transport van stedelijk afvalwater;
  • de zorgplicht voor het afvloeiende hemelwater;
  • de zorgplicht ter voorkoming van structureel nadelige gevolgen van het grondwater.

Uitvoering van de maatregelen om de ambities uit Water stroomt (vGRP+) vorm te geven zorgt ervoor dat de inzameling en het transport van afvalwater effectief blijft verlopen. Hiermee wordt voorkomen dat er schade aan het milieu ontstaat en er overlast voor de bewoners is. Verder wordt ervoor gezorgd dat hemelwater, voor zover particulieren dat niet zelf kunnen, goed wordt ingezameld en verwerkt en dat inwoners weten waar ze met grondwatervragen terecht kunnen. De kosten van deze maatregelen worden betaald uit de rioolheffing (Gemeentewet).

Kengetallen
De riolering binnen de gemeente Renkum bestaat uit:

Vrijvervalriolering

circa 172 km

Druk- en persleidingen

circa 24 km

Pompunits voor drukriolering

75 stuks

Rioolgemalen

13 (waarvan 3 hoofdgemalen)

Individuele voorzieningen buitengebied (waaronder IBA's)

30

In de riolering is meetapparatuur opgenomen conform het meetplan (42 locaties)

42

Peilbuizen voor het grondwatermeetnet

19

Locaties met voorzieningen voor opvang, berging, geleiding en infiltratie van hemelwater

circa 400 locaties

Waar wegen waterlopen passeren, zijn duikers of bruggen aangelegd.
Bruggen en duikers in gemeentelijke wegen

circa 50

De gegevens van de riolering zijn opgeslagen in een rioleringsbeheersysteem. De toestand van de riolering wordt bewaakt door middel van inspecties met een videocamera.

Onderhoudsniveau
Er is gekozen voor de ambitieniveaus ‘minimaal’ voor grondwater, ‘integraal’ voor oppervlaktewater en afvalwater en ‘toekomstgericht’ voor hemelwater, omdat deze ambities uitgaan van de wettelijke kaders, de fysieke omstandigheden in Renkum en de wensen van bijvoorbeeld het college zoals vastgelegd in het coalitieakkoord 2014-2018. Bovendien sluiten deze ambities aan bij de lijn die in het verleden door de gemeente is gevolgd.

Beheer

  • Het beheer van het rioolstelsel wordt door de gemeente gedaan. Werkzaamheden worden veelal uitbesteed.
  • Het beheer van de waterlopen zoals de beken en sprengen is in handen van Waterschap Vallei & Veluwe. In overleg met de gemeente is een beheer- en onderhoudsplan opgesteld.
  • De gemeente is verantwoordelijk voor de duikers in wegen en bruggen over deze waterlopen, als dit gemeentelijke wegen betreft. Groot onderhoud en vervanging van duikers en bruggen wordt uitgevoerd naar aanleiding van wegonderhoud. Er is financieel rekening gehouden met het (indien nodig) vervangen van duikers en bruggen in het vGRP+.

Achterstallig onderhoud/ risico’s/ maatregelen
Door de vele wortel-ingroei in het riool is er een hoog risico voor wat betreft verstoppingen. Hiervoor is budget gereserveerd in Water Stroomt.

Voorzieningen
1) Voorziening GRP
Deze voorziening wordt ingezet om het vGRP+ te kunnen realiseren en de daarmee gepaard gaande kosten te egaliseren. Het gaat hierbij om de jaarlijkse terugkerende lasten van beheer, klein onderhoud, energie, schoonhouden, administratie, verzekering etc., groot onderhoud, vervangingen en kapitaallasten van geactiveerde investeringen.
Deze voorziening wordt onder andere gebruikt om bijvoorbeeld uitgesteld schoonmaakonderhoud alsnog uit te kunnen voeren in een volgend begrotingsjaar, het ‘direct afboeken’ van spaarbedragen ten gunste van een vervangingsinvestering en nog niet uitgevoerd groot onderhoud.

2) Voorziening rioolheffing
Elk jaar ontstaan voor- of nadelen op de exploitatiebudgetten als gevolg van onder andere aanbestedings- en efficiencyresultaten. Deze resultaten worden in de voorziening rioolheffing gemuteerd. Op deze wijze worden deze resultaten op transparante wijze vastgelegd. Uw raad kan besluiten de gelden in deze voorziening aan de inwoners terug te geven via de Rioolheffing.

Voor meer informatie inzake de Rioolheffing verwijzen we u naar de paragraaf Lokale heffingen.

Samenwerking
Met de waterpartners vindt overleg plaats over:

  • De samenwerking en optimalisatie van de afvalwaterketen.
  • Het gezamenlijk beheren van de meetnetten en verbeteren van de analyse van de meetgegevens.
  • Het ontwikkelen van een visie op de afvalwaterketen in samenwerking met de partners van het Platform Water.
  • Klimaatverandering: de klimaatadaptatie-thema’s (wateroverlast, hittestress, droogte, veiligheid) worden gevolgd. Op dit moment richt de actie zich op de wijze waarop er moet worden omgegaan met het voorkomen en oplossen van wateroverlast.
  • De financiering van watertaken.

De, op gemeentelijk niveau, nader uit te werken maatregelen zijn in financiële zin meegenomen in Water stroomt (vGRP+). Uitzondering hierop is klimaatadaptatie: te nemen maatregelen worden in eerste instantie geïntegreerd in reguliere maatregelen en budgetten. Door op deze manier te werk te gaan worden hier geen aparte uitvoeringskosten verwacht.

Wat gaan we doen in 2021?

  • Vervanging en re-linen gemengde/ vuilwaterriolering conform uitvoeringsprogramma van het vGRP+ , zoveel mogelijk gecombineerd met opgaven vanuit ‘wegen’ en ‘groen’.
  • Deelreparaties conform uitvoeringsprogramma op diverse locaties binnen de gemeente.
  • Het digitaal verwerken en beoordelen van data achterstanden. Eind 2021 willen we een compleet maatregelenplan afronden voor het totale vrijvervalstelsel.
  • Een beheerplan opstellen voor de vakgroep riolering. Een onderdeel van het beheerplan is het opstellen van een nieuw kostendekkingsplan voor de periode 2022 tot en met 2026 (in verband met rioolheffing)
Deze pagina is gebouwd op 11/02/2020 11:57:09 met de export van 11/02/2020 11:51:13